Każdy lokal gastronomiczny powinien zostać wyposażony w apteczkę. Zarówno kolor jak i wyposażenie apteczki sektora spożywczego różni się od klasycznej apteczki. Najczęściej apteczka jest koloru niebieskiego, rzadziej koloru zielonego. Wykonana jest z materiału łatwego do utrzymania w czystości. W środku apteczki znajdują się przegrody dzięki którym łatwo można rozmieścić materiały i zachować porządek. W sprzedaży dostępne są komplety zawierające stelaż służący do zamocowania apteczki na ścianie.
Zgodnie z HACCP apteczki dla przemysłu spożywczego posiadają w swoim składzie, rękawice nitrylowe w kolorze niebieskim, plastry w kolorze niebieskim, jako elementy kontrastowe w stosunku do żywności, co ma pomóc w ich znalezieniu w sytuacji uszkodzenia, odlepienia i przedostania się do przygotowywanych posiłków. Ponadto apteczka dla lokalu gastronomicznego zawiera opatrunki hydrożelowe na wypadek oparzeń, płyn do odkażania dłoni o właściwościach wirusobójczych oraz prątkobójczych, foliowe worki na lekarstwa dla pracowników, maseczkę do sztucznego oddychania.
Przykładowy skład wyposażenia:
– opatrunek indywidualny typ G,
– opaska elastyczna 4m x 8cm,
– opaska elastyczna 4m x 6cm,
– chusta trójkątna,
– zestaw plastrów wykrywalnych 1,9×7,2 cm oraz 2,5 x 7,2cm,
– jednorazowe rękawiczki ochronne nitrylowe,
– zestaw do płukania oka,
– folia przeciwwstrząsowa,
– ustnik do szt. oddychania,
– kompresy o wymiarach 10×10,
– chusta opatrunkowa 60 x 80cm,
– opatrunek hydrożelowy na oparzenia,
– płyn do odkażania rąk,
– worek foliowy,
– nożyczki,
– siatka opatrunkowa codofix,
– instrukcja udzielania pierwszej pomocy wraz z wykazem telefonów alarmowych.