Apteczka dla lokalu gastronomicznego

Każdy lokal gastronomiczny powinien zostać wyposażony w apteczkę. Zarówno kolor jak i wyposażenie apteczki sektora spożywczego różni się od klasycznej apteczki. Najczęściej apteczka jest koloru niebieskiego, rzadziej koloru zielonego. Wykonana jest z materiału łatwego do utrzymania w czystości. W środku apteczki znajdują się przegrody dzięki którym łatwo można rozmieścić materiały i zachować porządek. W sprzedaży dostępne są komplety zawierające stelaż służący do zamocowania apteczki na ścianie.

Zgodnie z HACCP apteczki dla przemysłu spożywczego posiadają w swoim składzie, rękawice nitrylowe w kolorze niebieskim, plastry w kolorze niebieskim, jako elementy kontrastowe w stosunku do żywności, co ma pomóc w ich znalezieniu w sytuacji uszkodzenia, odlepienia i przedostania się do przygotowywanych posiłków. Ponadto apteczka dla lokalu gastronomicznego zawiera opatrunki hydrożelowe na wypadek oparzeń, płyn do odkażania dłoni o właściwościach wirusobójczych oraz prątkobójczych, foliowe worki na lekarstwa dla pracowników, maseczkę do sztucznego oddychania.

Przykładowy skład wyposażenia:

– opatrunek indywidualny typ G,

– opaska elastyczna 4m x 8cm,

– opaska elastyczna 4m x 6cm,

– chusta trójkątna,

– zestaw plastrów wykrywalnych 1,9×7,2 cm oraz 2,5 x 7,2cm,

– jednorazowe rękawiczki ochronne nitrylowe,

– zestaw do płukania oka,

– folia przeciwwstrząsowa,

– ustnik do szt. oddychania,

– kompresy o wymiarach 10×10,

– chusta opatrunkowa 60 x 80cm,

– opatrunek hydrożelowy na oparzenia,

– płyn do odkażania rąk,

– worek foliowy,

– nożyczki,

– siatka opatrunkowa codofix,

– instrukcja udzielania pierwszej pomocy wraz z wykazem telefonów alarmowych.